Fenntartható Ormánság Nonprofit Kft

Fenntarható Ormánság Nonprofit Kft.

Sustainable Ormánság Nonprofit Ltd.



információ / information: + 36 70 427 3923 ormansagzoldut@gmail.com

cím / adress: H-7843 Kémes, Kossuth utca 1.

FACEBOOK: Fenntartható Ormánság

GALÉRIA

Hozzászólások

HTML

Élet a Fonyóban:)

2010.10.23. 23:35 | ormansagfun | Szólj hozzá!

Ma, október 23-án az ünnep mellett, megvolt az első találkozásunk a szövés mestersége iránt érdeklődőknek a Gyüssz-e a fonyóba? projekt keretein belül. Körülbelül 12-en gyűltünk össze a kémesi malom épületénél 2-kor, majd közösen átbicikliztünk Szaporcára a Margit nénihez. Margit néni bevezetett minket a szőttesek és a szövés titkába. Majd közösen, Margit nénivel együtt visszatértünk a malomba, ahol megnéztünk néhány riportot -szintén Margit néni gyűjteménye-, melyet évekkel ezelőtt tévések készítettek az Ormánságról. A zsíros kenyér és a teázás után egy alapvető rongyszövési technikával kezdtünk apróbb szőnyeget készíteni.

A délutánt/ estét kellemesen töltöttük el, a régi fonyó hangulatot próbáltuk megidézni. A résztvevők jól érezték magukat, (azaz talán jobb lenne, ha ezt ők kommentelnék ide):). A következő alkalom november elején lesz, ahol már 3 napot töltünk majd együtt. Lehet még csatlakozni, várjuk az érdeklődőket!

ízelítő a fonyó első napjáról...:

 indafoto.hu/zolih/gyussze_a_fonyoba_kemesi_malom

Címkék: ormánság fonyó

Nincs programod a szünetre? Gyere a fonyóba!

2010.10.20. 16:37 | ormansagfun | Szólj hozzá!

Ha még nincsen, akkor várunk a Fonyóban Kémesen!

2010. november 3 és 5-e között, minden nap 10-től működik a fonyó. Az első napon Margit néninél fogun felvetni, míg a többi nap programja a szövő székek összeszerelése, majd a felvetés, a szövés beindítása.

A „Gyüssz-e a fonyóba?” projekt keretén belül egy régi hagyomás technikával, a szövéssel van módjuk megismerkedni a fiataloknak. A szövőműhely, azaz a Fonyó Kémesen a malomban működik, két hetente szombatonként. Mindenkinek lehetősége nyílik az ősi mesterség elsajátítására, melyben a Szaporcán élő Margit néni, a népművészet mestere címmel többszörösen kitüntetett szövőnő segít.

Néhány kép, hogy lásd milyen hangulatban telik a Fonyó Kémesen:

Címkék: fonyó

süti beállítások módosítása